Atikhisar 'Atık'hisar Olmasın

04/05/2015 · Haberler
Atikhisar 'Atık'hisar Olmasın

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, Kaz Dağı ve Biga Yarımadası Çalışma Gurubu, Doğa Grupları, Çanakkale Belediyesi’nin destekleri “Atikhisar Atıkhisar Olmasın” sloganı ile düzenlenen “5. Atikhisar Kır Şenliği” Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programla başladı. Kayadere mesire alanındaki şenlik yoğun katılımla gerçekleşti.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törende konuşma yapan Atikhisar Kır Şenliği kolaylaştırıcısı Aytekin Er; “Burada toplanma amacımız Çanakkalemizin tek içme su kaynağı olan Atikhisar barajının tehdit altında olması ve son yıllarda acımasızca doğal yaşam alanlarımıza yapılan saldırılan eğlenceli bir şekilde farkındalık yaratmaktır. Çanakkale 100.yılını kutlar iken, gerek yanlış politikalar, gerek sizlerin ve bizlerin çevreye gereken özeni, hassasiyeti göstermemekten dolayı, Havamız, Suyumuz, Ormanlarımız kısaca yaşam alanlarımız çok hızlı bir şekilde kirletilmekte veya yok edilmekte, biz çevre dostları sizler ile bu olumsuzluklar karşısında mücadelemize Hukuki kanallar ile devam edip, sorunlarımızı hep beraber çözmeliyiz. Bu yıl gerçekleştireceğimiz 5.Şenliğe “ATİKHİSAR ATIK HİSAR OLMASIN” sloganını seçtik. Amacımız Çanakkale’mizin Tek içme su kaynağına dikkati çekmek ve suyumuza etki eden olumsuzlukları, büyük kitlelere duyurmak, anlatmak ve çözüm noktasında ortak hareket etmektir. Seçilmişlerin Çağ atlamak uğruna, Kendilerini seçenlerin haykırışlarını duymazdan gelerek, bir çok canlının yaşam haklarını göz ardı ederek, talana devam edilmektedir. Yaşam alanlarımızı tehdit eden tehlikeli teknolojileri, Sivil Toplum Kurumlarına danışmadan, araştırmadan, kanunun dur demesine rağmen uygulayan, dayatmacı politikalara HAYIR diyoruz. Etkinlik kapsamında Atikhisar Baraj havzasında bulunan Sarıcaeli, Saraycık, Belen Köy, Belen Çiftlik, Çiftlikdere, Terziler, Serçiler, Ortaca, Kirazlı, Haliloğlu, Sarıbeyli, Kayadere, Kayadere Atikhisar Mahallesi olarak gezdiğimiz köylerin, Suyumuza ve doğaya olumsuz etkilerine bizzat şahit olduk, Köy ziyaretlerimiz esnasında sadece SERÇİLER köyünde doğal arıtma tesisinin bulunduğunu gördük ve bu köydeki tesisin diğer köylerimize de ACİLEN uygulanması hususunda hemfikiriz. Diğer köylerimizin kanalizasyon sistemleri şu an için Atikhisar Barajına, Sarı çaya veya Doğaya akmaktadır. 3 Mayıs günü etkinliğin yapılacağı Kayadere Köyü Piknik alanında yaptığımız kontroller esnasında, alanın her kesiminde İçki Şişelerini, Plastik tabakları, Su Şişelerini, Naylon Poşetleri, Teneke Kutularını ve Çöp atıklarını görmek bizleri hayli üzmüştür, Temennimiz bu görüntülerin bir daha yaşanmaması ve yaşatılmaması olmalıdır. Her daim çevre adına meydanlarda olan bizlere destek veren Belediye Başkanımıza, Vekillerimize, Kent Konseyi başkanımıza ve gönüldaşlarına, Çevre Platformuna, Kamu kurumlarına, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Gönüllü katılımcılara ve Özelik ile Hicri Nalbant beye emeklerinden dolayı teşekkür ederim” dedi.

İskele Meydanında başlayan Golf Çay Bahçesi önünde sona eren yürüyüşte halk oyunu eğitmeni Rıdvan Yüce ve Ayşe Çetin’in halk oyunları ekiplerinin gösterileri büyük beğeni topladı. Trampet takımı eşliğinde yürüyüş gerçekleştirilirken roman dans grubunun performansı büyük alkış aldı.

“Şenlik geniş katılımla gerçekleşti”
Atikhisar Barajı Kayadere Köyü mesire alanında gerçekleştirilen etkinliğe katılmak isteyenler için Esenler Mahallesi Özgürlük Parkı, Cumhuriyet Meydanı, Barbaros Mahalle Meclisinden otobüsler kaldırıldı. Gün boyu devam eden seferlerle vatandaşlar etkinlik alanına geldi. Şenlik alanına otobüsler dışında bisikletleri le gelen guruplarda yer aldı. Şenlik alanında Kızılay kan bağışı aracı kan bağışında bulunmak isteyenler için hazır bekledi.
“Atikhisar Atıkhisar Olmasın” sloganı ile gerçekleştirilen şenlikte konuşma yapan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ali Çalıdağ; “Çanakkale severler olarak Çanakkale’nin tek su kaynağı Atikhisar barajına sahip çıktığımızı göstermek için bir kez daha buradayız. Atikhisar barajı kentin içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan tek kaynak. Bu kaynağa sahip çıkmazsak, çok yakın zamanda bölgede oluşacak kirlenme nedeniyle ciddi bir tahribat geçirecek. Baraja su veren akarsuların veya yağmur sularının geçiş bölgesi üzerinde kurulması düşünülen birçok madencilik çalışması var. Metalik ve zehirli atıklarını baraj bırakacaklar buna engel olmak için Çanakkale, suyuna, havasına, doğasına sahip çıkıyor demeniz gerek. Bunu hep beraber başaracağımıza gönülden inanıyorum” dedi.

Şenliğe katılan Çanakkale Belediye Başkan Vekili Yalçın Ülkü; “Bilindiği gibi Çanakkale’mizde çevre katliamlarına karşı altıncılarla mücadele halindeyiz. Kaz Dağlarımızdan tutun Atikhisarımıza kadar tüm Çanakkale topraklarını, ormanlarını, dağlarını, doğal güzelliklerini, barajlarını tıpkı 100 yıl önce emperyalizme karşı çıktığımız ve mücadele ettiğimiz gibi koruyacağız. Bu uğurda özellikle altıncı ve doğa katilleri ile mücadele konusunda kır şenlikleri, farkındalık yürüyüşleri eylemlerimiz sonuna kadar devam edecektir. Tüm ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için bizlere dayatılan termik santrallerle de mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Değerli gençler sizlere büyük görev düşmektedir. Büyüklerinizi örnek alarak kaldıkları yerden bayrağı teslim alıp mücadeleyi en üst seviyelere taşımalısınız. Unutmayınız ki Mustafa Kemal bu ülkeyi sizlere emanet etti. Çevresi toprağı doğal güzellikleri ile “Atikhisarın Atıkhisar” olmaması için sizler, geleceğimiz olan gençlerimize büyük görevler düşmektedir. Su altından daha değerlidir” dedi.

Etkinliğe katılanlar halk oyunları gösterisi, Halk Ozanı Kul Kalender, Can Gox ve Grup Mora konseri ile gönüllerince eğlendi. Halat çekme, Mendil kapmaca, Sandalye kapmaca, Kırk Ayak Yürüyüşü ve çuval yarışlarında kıya sıya rekabet yaşandı. Şenlikte halaylar çekildi horon tepildi. Şenliğe destek verenlere teşekkür plaketleri takdim edildi.

ÜST