22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından Atikhisar Barajı Kayadere köyü mesire alanında düzenlenen basın açıklamasında, Atikhisar’ın tehdit altında olduğu ve Türkiye’nin git gide su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğinin altı çizildi.
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, TEMA, İDA Dayanışma Derneği üyeleri barajın yanı başında bulunan alanda çadırlar kurdular ve basın açıklamasında bulundular. Düzenlenen etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan, CHP Belediye Meclis Üyesi adayları, çevreciler ve vatandaşlar katıldı.
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi başkanı Pınar Bilir Akkuş yaptı yapmış olduğu açıklamada, “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 22 Mart 1993 tarihinden bu yana ve her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü 2019 yılında ‘’leaving no one behind’’ ‘’geride kimseyi bırakma’’ temasıyla kutlanmaktadır.
Oysa bizim kutlama yapacak bir durumumuz yoktur. Sularımız maden şirketleri, termik santraller tarafından hoyratça tüketilmektedir. BM’de bu yıl bizi uzaklardan görmüş olmalı ki geride susuz kimseyi bırakma temasını konu edinmiştir.
DSİ verilerine göre 112 milyar metreküp olan su potansiyeli ve 2017 yılı nüfus sayımı esas alınarak yapılan hesaplamaya göre kişi başına yılda 1.333 metreküp kullanılabilir su düşmektedir. Bu miktar, genel uluslar arası kriterlere göre Türkiye’yi ‘’su sıkıntısı’’ içinde olan bir ülke yapmaktadır. (kişi başına düşen su miktarı 2000 metreküp altında ise) 2030 yılında ise nüfusun 100 milyonu bulması beklenmektedir. Kurumlar kendi sayfalarında suyun akılcı yöntemlerle kullanılması gerektiğini belirtmekteler. Gerçek hayatta ise sularımız yok edilmektedir.
Bir dönem gündem olan Anadolu’yu Vermeyeceğiz kampanyası için hazırlanan videoda şöyle der; Artık biliyoruz ki Su Savaşları’nın eşiğindeyiz. Bu savaş bugüne kadar bildiğiniz hiçbir savaşa benzemiyor. Bu bir yaşam savaşı. Bu su sadece bizim değil, bu su doğada yaşayan bütün canlıların ve daha doğmamış çocuklarımızın. Su yaşamın ta kendisi, su yoksa biz de yokuz.
Biz de 2019 un temasına uygun olarak şu an geride susuz hiç kimseyi bırakmamak için tek içme ve kullanma suyu kaynağımızda buluştuk. Bizim ne Kanadalı madencilere verecek suyumuz, ne de termik santrallerde kullanacak suyumuz yok. Kanada’da sivil Halk Su Konseyleri tarafından suyun metalaştırılmasına karşı etkin eylemler düzenlenmiş, şişelenmiş suyun dahi satışının yasaklanması yönünde kararlar alınmıştır. Bizler ‘’bin pınarlı ida’’nın eteklerinde yaşayanlar, pet şişelerde su tüketmekteyiz. Kendi ülkesinde su mücadeleleri verenler bizim dağlarımızda suyumuzu kirletmekte ve yok etmekteler. Kirazlı-Balaban bölgesi Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajını beslemekte, oysa tam bu havzada şirket maden çalışması yapmak istemekte ve bu kentin mülki amiri buna izin vermekte. Diğer tarafta Ağı Dağı ve Çamyurt’ta yapacağı maden çalışmalarını şirket sitesinde en düşük maliyetle en yüksek kar edeceği işletmeler olarak yayınlamakta. Oysa bu dağlar 24 köyün içme ve kullanma suyunu karşılamakta, Biga ovası ve Gönen ovasını beslemektedir. Lapseki Şahinli’de işletime açılan maden için Lapseki halkına ait olan su kaynakları belediye meclis kararı ile şirkete kiralanmıştır. Su fakiri bir ülke için suyun böylesine hoyratça yetkililer eliyle kullanıma açılmasını şaşkınlıkla izlemekteyiz. Su hayattır, bir meta değildir ve rant için satılamaz. Bu bir yaşam mücadelesidir. Herkes bu mücadelenin içinde var olmak zorundadır” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Su noktasında çok ciddi organize işler yapmamız lazım. Mutlaka bu alanda direniş göstermemiz lazım. Bakın önümüzdeki hafta yerel seçim var. Burada diğer partiden kimse var mı? Ben görmüyorum, varsa elini kaldırsın. Diğer aday nerede? İktidar partisinin adayı nerede? Bugün Dünya Su Günü, burada bir eylem var. Bu konu çok önemli bir konudur. “Bırak Sarıçay’ın etrafını, Sarıçay akıyor!” Bırak Sarıçay’ın etrafını. Sarıçay akıyor. Sen Sarıçay’ın başına bak. Su kirlendikten sonra sen Sarıçay’ı istediğin kadar ıslah et. Bu konuda gerçekten iktidar partisinin vekillerinin ve adaylarının ne düşündüklerini açıkça açıklamalarını istiyorum” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Verdiğiniz mücadele çok değerli. İktidar sahipleri bu tavrı göstermez. Uluslararası şirketlere teslim olmuş durumdalar. Lapseki’de bir altın madeni faaliyetlerini sürdürüyor. Lapseki’de ikinci bir altın madenciliği şirketi siyanürle altın aramak için başvuruda bulundu. Balıkesir’in ve Çanakkale’nin tüm verimli topraklarını besleyen Atikhisar tehlike altında!” ifadelerinde bulundu.
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından Kayadere Köyü Mesire Alanında düzenlenen etkinlikler kapsamında çevre temizliği yapıldı. Su ve Çevre konulu forum düzenlendi.