İrfan Kütüklü; “Katılın Değiştirelim”

27/03/2016 · Haberler
İrfan Kütüklü; “Katılın Değiştirelim”

Çanakkale Kent Konseyi Esenler Mahalle Meclisi genel kurulu mahalle meclisi çalışma ofisinde geniş katılımla yapıldı. Meclis Başkanı İrfan Kütüklü yaptığı konuşmada; “Mahalle Meclisleri katılımcı demokrasinin okulları olmalı” dedi.

Genel Kurulda ;Esenler Mahalle Meclisi Çalışma Raporu, Çalışma grupları raporları,  22 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Esenler Bahar Şenliği etkinliği görüşüldü. Esenler Mahalle Meclisi başkan yardımcısı Fatma Çalışkan altı aylık faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan Esenler Mahalle Meclis Başkanı İrfan Kütüklü; “Genel kurulları tüm işleyişinin dışında mahallede sizin saptadığınız sorunlar varsa, bu sorunların üstesinden nasıl gelinebilir sorusunun tartışıldığı ortamlar olarak da görülmeli. Bunun adına biz katılımcılık diyoruz. Mahalle meclislerinin ortaya çıkış mantığı da burada yatar. Mahalle meclislerinin hedeflerinden bir tanesi mahallemizde demokratik katılımı sağlayabilmektir. Katılımcı demokraside yönetme, yönetim anlayışı; şu an uygulana gelmekte olan temsili demokrasiden daha farklıdır. Temsili demokrasi yurttaşların, vatandaşların beş yılda bir sandığa gidip oylarını atıp kendi yöneticilerini seçtiği yöneticilerinde bizlere beğenmiyorsanız beş yıl bekleyin, beş yıl sonra gelip değiştirebilirsiniz dediği bir yönetim anlayışıdır. Bu anlayış günümüzde çağdaş ülkelerde aşıldı. Bizim çevre yaşamımızla, sosyal hayatımızla hatta siyasetle ilgili konularda yurttaşların kendileri ile ilgili meselelere katılıp görüş, düşünce belirtmeleri ve güç sahibi olmaları,  alınacak kararlarda etkili olabilmelerine katılımcı demokrasi diyoruz. Burada yönetmekten ziyade yönetişim vardır. Biliyorsunuz; yönetme anlayışında bir tarafta yönetenler bir tarafta yönetilenler vardır. Hiyerarşi vardır. Ama katılımcı demokraside yönetişim anlayışı vardır. Çok daha fazla sayıda aktör rol alır ve yönetenler ben istediğimi yaparım diyemez, dememelidir. Mahalle meclislerinin en önemli işlevi mahalleliyi yönetime katmaktır. En basit ifadesiyle yerel yöneticiler mahallemizde, mahallemizle ilgili bir şeyler yapmayı önüne koyduklarında eğer mahalleliye soruyor mahalleli de düşünceleri ile katılıyorsa bu bir anlam ifade eder. Bu yönüyle sizin burada zamanınızı harcamanız çok değerli. Çünkü siz buraya sahip çıktığınız oranda mahalle meclisleri devam edecek burası amacına ulaşacaktır. Mahalle meclislerine sahip çıkmak zorundayız. Bu şekilde çağdaş insan, çağdaş yurttaş olma yolunda adımlar atarız” dedi.

Kadın Çalışma Grubu raporu hakkında bilgiler veren çalışma grubu kolaylaştırıcısı Kezban Buldu; “Mahallede okuma grubu oluşturduk. Okumanın her alanda faydalı olduğunu biliyoruz ama hayatın telaşında yaşama geçirmekte zorlanıyoruz. Bu çalışma, arkadaşlardan büyük ilgi gördü. Buluşmalarda farklı kitaplar okuyoruz. Katılımcılardan “okudukça açılıyoruz” yorumları yapılıyor. Kısa hikayeler ve şiirler okuduk. Asıl amacımız ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin velileri ile eğitimler yaparak okumayı sürdürmek. Umarım önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Uzmanları getirip toplantılar yapacağız. Ailelerin iç dünyasının gelişmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Doğa Eğitim Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Muhammet Şapçı; “Uygulamalı Doğa Eğitim Projesi” çalışmamız ile Aralık ayında tamamlayacağımız  “Meşe Palamudu Pelit Projesi” çalışmaları sürüyor.  “Uygulamalı Doğa Eğitim Projesi” ile Türkiye’ye örnek bir proje gerçekleştirmek istedik. Mahallemizde bir uygulama alanı açarak uygulama bahçesi alanını yerine getirmek istiyoruz. Uygulamalı doğa eğitim projesiyle ilgili olarak projenin geleceği ile ilgili çalışmalar ve bilgi alış verişi sürüyor. İlk olarak okulları dolaştık. Görüş, öneri ve katkıları aldık. Çalışmanın başlangıcı olarak 2003 yılında tema bahçesi olarak belirlenen alanda dört parsel geçici olarak faydalanılması amacıyla verilecek. “Meşe Palamudu Pelit Projesi” kapsamında Atikhisar barajı erozyonu önleme kuşağı oluşturmak amacıyla palamut meşe pelitleri çimlendirilerek havzaya fidan dikimi yapılmasını daha önceden belirledik. Bu kapsamda 6000 öğrenciye pelit verildi. Aralık ayı içerisinde bunları toprakla buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Esenler Mahallesi Bahar Şenliği çalışmaları hakkında bilgiler veren Ali Ürer; “Özgürlük parkında her yıl geleneksel etkinliğimizi yapmayı planlıyoruz. Amacımız; okulların bir yıl içinde hazırlamış oldukları etkinliklerin bir kısmını sergilemeleri, okullardaki veli, öğrencilerin halkla beraber kaynaşmasını sağlamak. Bu kapsamda okulları ziyaret ettik.  Esenler halkını bu çalışmaya katmak için çerçeve belirledik. Şenliğimiz 22 Mayıs Pazar günü olacak” dedi.

Genel kurul katılımcıların görüşleri ve önerilerini belirtmesiyle sona erdi.

ÜST