Çanakkale Kent Konseyi Cevatpaşa Mahalle Meclisi’nin kurmuş olduğu “Merkez Ortaokulumu Geri İstiyorum” Çalışma Grubu, okul bahçesinden başlayıp, valilik binasının önünde sona eren farkındalık yürüyüşü gerçekleştirmiştir.
Mahalle Meclisi Başkanı ve çalışma grubu kolaylaştırıcısı Şevket Ağan yürüyüş konuşmasında “Çanakkale kamuoyunun da yakından izlediği gibi 1968 yılından beri Çanakkale’nin en önemli isimlerini yetiştiren ve ilk bağımsız ortaokulu olan Merkez Ortaokulu deprem riski nedeniyle yıkılıp yerine iki ayrı bina yapılmıştır. Bunlardan biri “Mustafa Kemal İlkokulu” olarak diğeri de 1. katı “Bilim ve Sanat Merkezi” 2. Ve 3. Katları İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir. Alınan yapı ruhsatından anlaşılacağı üzere Merkez İlköğretim Okulu yerine Merkez İlkokulu ve Merkez Ortaokulu yapılacağını bilen biz Cevatpaşa Mahallesi sakinleri, daha okulumuzu kaybetmenin şokunu atlatmadan bir başka şokla karşılaştık:
İkinci binanın 2. Ve 3. katlarının “İmam Hatip Ortaokulu” olarak hizmet vereceğini öğrendik. Biz mahalle halkı olarak tamamen tepeden inmeci bir anlayışla, idarenin aldığı bu kararı kabul etmiyoruz. Gazi Ortaokulunun kapasitesinin mahallemizin ihtiyacını karşılamayacağını bilerek, Çanakkale’nin toplumsal belleğinde “Merkez Ortaokulu” olarak yer etmiş okulumuzu geri istiyoruz.” dedi.
Basın açıklamasında söz alan Merkez Ortaokulu emekli Öğretmeni ve çalışma grubu üyesi Asude Bayram “Ben 1984-2000 yılları arasında Merkez Ortaokulunda Türkçe Öğretmenliği yaptım. Merkez Ortaokulu 1968’den beri öğrencileri, velileri ve çalışanlarıyla Cevatpaşa Mahallesi’nin en büyük ailesidir. Bu aile Çanakkale’ye birçok değerli kişi kazandırmıştır. Önceleri okulun arsasına değişik amaçlı yapılar yapılacağı haberlerini aldık. Bu düşünce tepkilerle karşılanınca bundan vazgeçildi. Süreci buradaki duyarlı tüm katılımcılar yakından izledi. Şimdi başka bir durumla karşı karşıyayız. Şimdi Merkez Ortaokulunu tüm özellikleri ile geri istiyoruz” dedi.
Yürüyüşe CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Mahalle Muhtarı, Eğitim-İş Sendikası, Eğitim-Sen, Tabipler Odası, Belediye Meclis Üyelerinden ve siyasi partilerden katılımların yanısıra Merkez Ortaokulu öğretmenleri, Mahalle sakinleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Golf Aile Çay Bahçesi önünde mahalle sakini ve Merkez Ortaokulunda okuyan bir öğrencinin velisi olan B. Nalan Bayat “Ben Cevatpaşa Mahallesi sakiniyim. 2004doğumlu olan kızımı Merkez İlköğretim Okuluna kaydını yaptırdıktan sonra zorlu bir sürecin içine girdim. 1,5 yıllık eğitimden sonra Cevatpaşa İlköğretim okuluna yani Esenler Mahallesine, sonraki eğitim yılında ise 2’li öğretim olarak Gazi İlköğretim Okulu ile zor bir eğitim yılı bitirdik. Bu arada okul yıkıldı. Yerine iki ayrı bina yapıldı. Oradan oraya derken 4 yılı bitirdik. Şimdi ortaokul da sorun haline geldi. Ben veli olarak çocuğumun 960 çocukla beraber 45 kişilik sınıflarda okumasını istemiyorum. Bu yüzden mahalle sınırlarımız içerisinde bulunan ortaokulumu geri istiyorum” dedi.
Yürüyüş sonrası bir değerlendirme toplantısı yapan Cevatpaşa Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu ile “Merkez Ortaokulumu Geri İstiyorum Çalışma Grubu”, “Eylemin amacının siyasi boyutta olmadığını, sadece ‘mahallenin ortaokula ihtiyacı olduğunun’ eylem ile Çanakkale halkına duyurulduğu; siyasi afişler ve siyasi sloganlar ile propaganda yapmaya çalışanları belirleyerek daha sonraki eylemlere katmayacaklarını; eylemlerde siyasi propagandanın yapılmamasına dikkat edilmesini; Çanakkale Dayanışma Platformunun kitleyi kullandığı ve eylemin içerisine siyaseti karıştırdığı bundan dolayı gruba bir eleştiri yazısı yazılmasını” da değerlendirme toplantısında kararlaştırdıklarını açıklamışlardır.